Danas su članovi Konzorcija za izvedbu kulturno-turističkog projekta “Mreža spomen galerija” iz Zagreba, zahvaljujući dobroti ministrice Gabrijele Žalac i njene pomoćnice Kristine Bilić, bili primljeni u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU RH. I to kako: Bila je velika čast i zadovoljstvo za članove Konzorcija što je s njima razgovaralo čak 5 (pet) visokih dužnosnika Ministarstva.

Razgovaralo se puna dva sata.

Konzorcij je izložio svoje ciljeve i način rada na koji ih želi ostvariti, kako bi pridonio:

  1. afirmaciji hrvatske kulture kroz predstavljanje djela njenih uglednih pripadnika, koji su zasad (možda) donekle zapostavljeni, iako su itekako poznati i priznati diljem svijeta,
  2. jačanju međunacionalne i međudržavne suradnje Republike Hrvatske s nacionalnim zajednicama, koje uz svoj narodnosni identitet, kao pripadnici islamske vjere i pravoslavnog dijela kršćanstva, sa simpatijama gledaju na hrvatski narod i njegove uspjehe,
  3. približavanju naroda koji žive na Balkanskom poluotoku kulturnim vrijednostima koje inače odlikuju europske civilizacijske dosege.

Članovi Konzorcija su konkretno iznijeli što je sve učinjeno u svrhu ostvarenja njegovih ciljeva:

* dr. sc. Tomislav Dragun (pokretač projekta i osnivač Konzorcija, opunomoćenik Hrvatskog uljudbenog pokreta

Uljudbenog i gospodarskog ortačkog društva iz Zagreba) o prikupljanju građe koja se odnosi na život i rad nositelja spomen galerija, koje će djelovati u gradovima kako slijedi: “Spomen galerija Zvonimir Katalenić” Velika Gorica, “Spomen galerija Zdravko Dučmelić” Vinkovci, “Spomen galerija Vjenceslav Čižek” Tivat i “Spomen galerija Musa Ćazim Ćatić” Tešanj.

* Tomislav Ostojić (osnivač Konzorcija, predsjednik Domovinske i iseljeničke zajednice, udruge iz Zagreba) o nedovoljnoj elastičnosti pri primjeni kriterija slijedom kojih se odobravaju sredstava iz fondova EU,

* Tomislav Nurnberger (osnivač Konzorcija, kao fizička osoba) o potrebi njegovanja kulturne baštine hrvatskog naroda i doprinosu susjednih naroda u tome,

* Hrvoje Mirković (osnivač Konzorcija, tajnik Doniraj svijetu hrvatsku knjigu, udruge iz Zagreba) o radu Inicijativnog odbora za osnivanje Spomen galerije “Zvonimir Dučmelić” u Vinkovcima. Podsjetimo na to što je o sastanku dotičnog Inicijativnog odbora, koji je održan u Vinkovcima 20. prosinca 2018. godine, pisao osječki “Glas Slavonije”:

Na inicijativu Tomislava Draguna u Vinkovcima se pokreće projekt izgradnje Spomen-galerije Dučmelić pa je na tragu inicijative održan prvi radni sastanak Inicijativnog i Organizacijskog odbora.

– Pružila se mogućnost da posredovanjem Tomislava Draguna, koji je inače Vinkovčanin, pokrenemo inicijativu da jednom segmentu vinkovačke povijesti, ali i šireg prostora, damo drugu dimenziju. Pokušali bismo napraviti projekt kojim bismo evaluirali poznatog vinkovačkog slikara Zdravka Dučmelića. To je obitelj koja je u Vinkovcima imala značajnu ulogu, on je živio u Hrvatskoj, a nakon toga u Argentini te Španjolskoj i Italiji i predstavlja značajnu baštinu. Mi ćemo predložiti projekt gdje bismo do sredstava došli preko fondova Europske unije uz potporu ministarstva i lokalne zajednice. Kao početak otvorila bi se Spomen-galerija u kojoj bi bila izložena ne samo njegova djela nego i svi zapisi o njemu, to bi bio veliki dobitak za Vinkovce – rekao je mr. sc. Vladimir Ćirić, član Inicijativnog i Organizacijskog odbora.

Prema riječima Vladimira Ćirića, tijekom sljedeće godine krenulo bi se u izradu elaborata i operativnih aktivnosti, a u realizaciju Spomen-galerije Dučmelić 2020. godine.”

U svemu se, naravno, sudionici razgovora nisu složili, jer se operativno polazili od utvrđenih (Ministarstvo), odnosno od poželjnih (Konzorcij) kriterija pri korištenju sredstava EU fondova. Nu, početak je svakako obećavajući, te nema razloga da se u tom smislu još više napreduje. Izgledi su povoljni, državna potpora je nedvojbena, a Konzorciju samo preostaje: rad i ustrajnost.