RATNO PROFITERSTVO JE I PRETVORBA CROATIA BUSA

Optuženi su Ante Marijan, Veljko Lozić, Ivan Radošević, Tomislav Dragun i Lovorka Dragun Mirković, www.vecernji.hr – 18. svibnja 2013.

Kriminal počinjen tijekom pretvorbe i privatizacije Croatia busa nakon gotovo 19 godina okvalificiran je kao – ratno profiterstvo. Proizlazi to iz nedavno izmijenjene optužnice koju je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo protiv Ante Marijana, Veljka Lozića, Ivana Radoševića, Tomislava Draguna i Lovorke Dragun Mirković. Prije spomenute petorke, Ivo Sanader bio je jedina osoba koja je u Hrvatskoj optužena i nepravomoćna osuđena za ratno profiterstvo.

Što se pak tiče Marijana i ostalih, tereti ih se da su u rujnu 1994. proveli fiktivnu dokapitalizaciju Croatia busa, čime su Croatia bus i Hrvatski fond za privatizaciju oštetili za ukupno 8,5 milijuna ondašnjih DEM, kolika je bila nominalna vrijednost 85.311 dionica Croatia busa, do kojih su došli fiktivnom dokapitalizacijom.

Priča o kriminalu počinjenom za pretvorbe i privatizacije Croatia busa hrvatskim se sudovima povlači već gotovo 20-ak godina. Kazneno je bilo prijavljeno petnaestak osoba. Neki od njih, poput Leona Sulića, pravomoćno su osuđeni, dok se drugi, poput primjerice Ivana Radoševića, godinama izruguju hrvatskom pravosuđu. Za Radoševićem je već godinama raspisana međunarodna tjeralica, no on bezbrižno živi u Njemačkoj jer ima i njemačko državljanstvo.